Balatoni Szövetség: balatoni halat az asztalra!

A Balatonnál zajló gasztronómiai megújulás folytatásának elengedhetetlen feltétele, hogy balatoni hal kerüljön az asztalra, ami megoldható a halászat visszaállítása nélkül – fejtette ki Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke a hirbalaton.hu-nak, beszámolva a szervezet két megoldási javaslatáról is.

Az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő szövetség vezetője emlékeztetett arra, hogy a 2013-ban elfogadott halászati törvény megtiltotta a természetes vizekben történő halászatot, nagyobb teret adva ezzel a horgászturizmusnak. Leszögezte, a horgászturizmus fejlesztését, kiszolgálását a BSZ is igen fontosnak tartja, azonban a megszűnt halászat miatt a balatoni vendéglátósok csak halastavakból, vagy külföldről tudják beszerezni az alapanyagot bizonyos ételekhez. „Ezt azért nem tartjuk elfogadhatónak, mert sok vendég számára fontos, hogy kipróbálhassa a helyi ízeket, így szívesen fogyasztana balatoni halat a térségi borok mellé, de ez jelenleg csak a horgászok kiváltsága” – fogalmazott Balassa Balázs.

„Az utóbbi években kisebb gasztronómiai forradalom indult meg a Balatonnál, ami újabb vonzerőt jelent, és aminek folytatása elképzelhetetlen helyi alapanyagok nélkül. Ez a halételek esetében a balatoni hal” – szögezte le. Annak érdekében, hogy ismét lehessen balatoni halból készült halételeket fogyasztani a régió éttermeiben, büféiben, halsütödéiben, a BSZ két megoldási javaslatot is kidolgozott a közelmúltban.

Az egyik javaslat az, hogy váljon lehetővé az üdülőövezetben az úgynevezett „úsztatott” pontyok értékesítése. Évtizedeken keresztül jól működött ez az eljárás, amelynek során a környék halastavaiból származó halakat a Balaton elkülönített részén tartották bizonyos ideig, így azok íze olyanná vált, mint a Balatonban élő társaiké. Ezt a módszert tengereken és más olyan tavakban is alkalmazzák, ahol ugyancsak megszüntették a halászatot – érvelt a BSZ elnöke.

A másik lehetőség a probléma megoldására egy tó körüli halfelvásárlói hálózat létrehozása. Az ennek keretében kialakított felvásárló helyeken tudnák leadni (értékesíteni) a megfogott halakat az engedéllyel rendelkező horgászok, ha akarják. A törvényi szabályozás hasonló lehetne, mint az őstermelők esetében. A javaslatok bármelyikének megvalósításához szükség lesz a halászati törvény módosítására, illetve kiegészítésére – mondta Balassa Balázs.

(13:56)